Ανακαλύψτε την ιστορία πίσω απο το ναυπηγείο μας
Ιστορία απο το 1976
1940
Η οικογενειακή παράδοση ξεκινά από το παππού Αθανάσιο Κομπόγιωργα πίσω στο 1940. Ο Παππούς εργάστηκε και μαθήτευσε σε διάφορα Ναυπηγικά κέντρα της εποχής όπως το Πέραμα, τη Κοιλάδα, και τη Σύρο.
Με αποκορύφωμα την εγκατάσταση στο νησί των Σπετσών και τη γνωριμία με δύο μεγάλους καραβομαραγκους της εποχής τον Πετρούτση και τον Στυλιανό Στυλιανού.
1976
Το 1976 με την ενηλικίωση των υιών του το Ναυπηγείο Πετρούτση περνάει στα χέρια της οικογένειας Κομπόγιωργα επί ενοικίου.
Οι δεξιοτέχνες τις εποχής μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα σκάφος από το μηδέν με τις δύο πιο γνωστές μεθόδους.
Τη σάλα και το μονόχναρο.
Η σάλα για μεγαλύτερες κατασκευές έκανε ευκολότερο το έργο των ναυπηγοξυλουργών , η ιστορία λέει για στραβοξυλα στη σειρά , τα οποία μέσα σε μια μέρα σήκωναν ένα 25μετρο καΐκι.
1970 – 1990
Η ναυπηγοξυλουργική τέχνη των Σπετσών στα μέσα του 1970 μέχρι το 1990 γνώρισε τεράστια άνθηση, με κατασκευές διαφόρων τύπων Λύμπερτι , Καραβόσκαρα, Τρεχαντήρια, ταχύπλοα Τακους, , και Βαρκαλάδες .
Ταυτόχρονα με την είσοδο των δύο υιών του αρχιμάστορα πλέον Θανάση , Βασίλειο και Ευάγγελο να συνεχίζουν μια παράδοση που μετράει εκατοντάδες χρόνια.
Ιδιοκτήτες από όλη την Ελλάδα θέλουν να έχουν ένα επαγγελματικό , αλιευτικό η σκάφος αναψυχής με Σπετσιώτικο άρωμα και βιάρισμα .
2000
Στην εποχή του 2000 μερικά ακόμα αυτή τη φορά σκάφη αναψυχής όπως το Μαρίκα ΙΙ και το Σήρα πήραν τη σειρά τους.
Το Ναυπηγοξυλουργείο άλλαξε μέρος το 2011 και συνέχισε τη μελέτη και κατασκευή σχεδίων και μοντέλων σκαφών .
2021
Το 2021 το Παραδοσιακό Ξυλοναυπηγείο Κομπόγιωργα περνάει στα χέρια των υιών Αθανάσιο και Ιωάννη , στο μνημόσυνο του πρώτου έτους του χαμού του πατέρα Ευάγγελου, τα αδέρφια βαφτίζουν τη ΖΩΗ το πρώτο ηλεκτρικό ιστιοφόρο ξύλινο σκάφος στην Ελλάδα ένα σκάφος τύπου VK620. Βαρκαλα με πλώρη Λύμπερτι ,σχέδιο και σήμα κατατεθέν του αείμνηστου Ευάγγελου Κομπόγιωργα.
Τα αδέρφια Κομπόγιωργα τρίτης γενιάς ναυπηγοξυλουργοί τρέχουν πλάι στη ροή των εξελίξεων με μεγάλη αγάπη για την εργασία τους και ένα όραμα για ένα καλύτερο περιβάλλον για το τόπο τους και το κόσμο όλο.